Importante vaccinurile dar mai importantă hârtia - kafka reloaded

       Unii părinți poate realizează importanța unui vaccin, alții nu. Au fost și sunt în continuare polemici pe această temă. Reprezintă sau nu o problemă de securitate națională. Știm istoria vaccinurilor, câți oameni și-au stors creierii pentru a opri decesele în masă în condițiile în care oamenii pe atunci erau mai puțini și nu călătoreau așa cum o facem acum? 
       Este normal să ne fie teamă pentru copilul nostru. Există un risc atunci când facem un vaccin, așa cum există un risc pentru ca nefăcându-l să omorâm mai mulți copii. Dar nu este un risc mai mare decât să dea mașina peste el, să-l răpească vreun psihopat, ori să se înece cu un bol de mâncare. 
       Dacă părintele ar avea un buton prin care să-și salveze copilul și în același timp să omoare alții zeci sau mii, l-ar apăsa. Nu? Așa cum de teama să nu moară ori să rămână cu sechele pe viață după un vaccin, preferă să nu-l facă riscând ca nefăcându-l tocmai asta să-l omoare. Sigur, orice este discutabil.
       Dar lăsând la o parte această paradă demonstrativă în care îmi exprim, așa cum am dreptul, liber, punctul de vedere, nu acesta este subiectul principal al articolului. 
       Eu am doi copii, unul născut în 2008 celălalt în 2004. Ambii au primit la maternitate un carnet de vaccinări. Acest carnet de vaccinări ai obligativitatea de a-l purta cu tine ori de câte ori face un vaccin. De ce este atât de important, în afara importanței intrinseci a vaccinului? Păi, să ne înțelegem, ori de câte ori intră în comunități gen grădiniță, școală, facultate ți se va cere o fișă de vaccinări
       Ce se întâmplă dacă pierzi acest carnet sau ți se fură geanta când tocmai te întorceai cu copilul de la medic? Îți ia foc casa, Doamne ferește? Păi, o nimica toată. Stai și alergi ca prostul peste tot unde ai vaccinat copilul. Spre exemplu băiatul cel mic a fost vaccinat inițial undeva la țară, pentru că pe vremea aia făceam naveta la București dar domiciliul îl aveam la părinții mei, apoi, băiețelul, după ce a făcut doi ani a mai stat un timp la ceilalți bunici la Cernavodă, unde a mai făcut și acolo vaccinuri, apoi cică ar mai fi făcut și la o școală în București, de unde, între timp, l-am transferat. Te uiți ca mâța în calendar la niște termeni ca CBG, DTP, hib, polio, ROR, te gândești ce vârstă avea pe când trebuia să facă acele vaccinuri și încerci să-ți aduci aminte pe unde era copilul pe atunci, ce medic a avut și reconstituie toată fișa. Shelock Holmes mic copil.
        Sunt copii care nu primesc deloc acest carnet.
        Nu toți medicii de familie țin o evidență clară a vaccinurilor copilului. Se bazează pe tine că ai carnetul sau cine știe? Schimbi mai mulți medici de familie, de la țară la oraș, dintr-un oraș într-altul, ghinion. 
       Poate că pe vremuri nu se punea atât de acut problema acestei fișe pentru că pe vremuri toți copiii făceau vaccinurile. Acum pentru că a devenit o situație discutabilă, opțională, poate mai puțin cele pe care le fac la maternitate, atunci e normal ca o școală să știe ce copil ar putea fi purtător de virus pentru că nu a făcut un anume vaccin. 
       Informațiile importante la noi vin cu țârâita și de multe ori întâmplător. Recent am aflat că există o aplicație electronică al cărei scop este tocmai pentru a asigura un backup în cazul în care părintele pierde carnetul de vaccinări sau nu se prezintă mereu cu el. Sunt convisă că nu acesta a fost scopul principal al creării ei dar așa funcționează. 
      
       REGISTRUL ELECTRONIC NAȚIONAL DE VACCINĂRI. (https://www.renv.ro/renv/login.php)
       Acesta este site-ul unde vă puteți documenta: Registrul National Electronic de Vaccinări. Adică, teoretic, orice vaccin face copilul, în baza unui Cod Unic pe care îl primește încă de la maternitate, să fie trecut în aplicație. Teoretic, doar. Practic nu se întâmplă. Cel puțin nu se aplică tuturor. Eu am aflat de această posibilitate luna trecută, între timp copilul meu a făcut 11 ani. Copilul meu nu există în această bază de date. Și are sens. Medicul de familie în vremurile când aveam domiciliul la țară nu avea calculator. Mai departe ceilalți medici de familie, în afară de cel actual, nici nu mi-au spus de această variantă. Majoritatea a preferat calea birocratică, hârtia. Pe de altă parte, la cât de prost merg, în general, aceste aplicații, aproape că îi înțeleg. Ar munci de două ori, oricum. Sau de 3 ori. Odată își notează în registrele lui, pe hârtie, apoi pe carnetul tău de vaccinări apoi mai introduce datele și în calculator. Eu așa înțeleg. Poate greșesc. 
       Și dacă ai impresia că scapi fără fișa de vaccinări, ei bine, vei fi frecat long term. Poate vrei să faci și o facultate, un masterat, un doctorat. Nu știu cât și până când îți vor cere această fișă. În fine. Poate că mai sănătos pentru tine este să ții cu dinții de acel carnet pentru că nu o să ții minte ce și când a făcut vaccinurile. Notează-ți undva, fă-ți copii, salvează-ți în calculator și dacă ești isteț să faci tot posibilul să fii înregistrat în această aplicație.
       Ai născut un copil, află toți pașii, acel Cod Unic și insistă să ca toate vaccinurile să fie introduse și în Registrul electronic. Citește, caută informațiile. Sunt pe net. Știu că sună trist, câte nu are pe cap un părinte, dar pentru liniștea ta, nu te baza că vei primi mereu de la medici toate informațiile utile, unora le scapă, intenționat sau nu. 

Comments

Popular Posts