Sfaturi pentru lucrătorul de acasă

      Am un an de când lucrez de acasă. Sunt scriitor și programator. Mi-e greu să aleg între ele, sunt mai mult scriitor decât programator dar le fac pe amândouă cu drag. S-au întâmplat multe, și bune și mai puțin plăcute, însă, per ansamblu, am învățat o mulțime de lucruri pe care mi-ar plăcea să vi le împărtășesc. Nu pot spune că am ajuns la o variantă definitivă a felului în care îmi petrec timpul acasă, tocmai acesta este și farmecul, mereu găsesc ceva de îmbunătățit. Fiecare alege ce vrea și ce-i priește. La sfârșitul articolului o să public și o listă de instrumente, din cele pe care le folosesc sau le-am folosit și care vă pot veni în ajutor. Dacă aveți sugestii, mai știți și altele foarte utile, le-ați încercat, ar fi minunat să le scrieți într-un mesaj la acest articol. 
      Statul acasă este o adevărată provocare. Și nu statul în sine este problema, acum, mulți dintre noi stăm de nevoie, dat fiind situația COVID-19. Cine spune sau are impresia că este ușor, se înșeală. Tentațiile sunt pe-aproape mereu, plafonarea, sedentarismul, desocializarea... Însă, cheia principală este DISCIPLINA, un cuvânt pretențios care sperie multă lume. 
Disciplină nu înseamnă dictatură ci o abordare lucidă a ceea ai nevoie și o coordonare eficientă a acțiunilor în așa fel încât să reușești ce ți-ai propus. 
      E nevoie de un plan și de o prioritizare a activităților. Dacă ești conștient de amenințările pe care le-am enumerat mai sus și iei atitudine, poți transforma munca de acasă într-un stil de viață sănătos.
Există o mulțime de instrumente care ne pot ajuta. Uneori folosesc Trello, însă cele mai utile, pentru mine sunt post-it-urile pe care le am deasupra biroului. Le văd mereu, e mult mai comod. 
      
      POST-IT-URILE SUNT PRIETENII MEI! 
      Cineva mă întreba dacă nu percep aceste bilețele ca pe niște avertizări sau mustrări la modul: N-ai făcut aia, să-ți fie rușine! E bine, prietenii adevărați nu te ceartă. Cel puțin nu ai mei. Ei sunt înțelegători și încurajatori. N-ai făcut cutare activitate din program, nu-i grav. E uman. Sigur o vei face sau vei găsi o soluție! Cam așa sună la mine. Faptul că sunt o persoană destul de permisivă cu mine, fac lucrurile cu drag, nu din obligație. Bilețelele nu-mi spun TREBUIE ci AR FI BINE SĂ… 

      Ce conțin postit-urile mele?
      Fiecare și le organizează cum știe mai bine, eu însă am ținut cont de câteva aspecte importante: 
1. Sănătatea fizică și psihică
2. Munca în sine
      Fiecare bilețel, am avut grijă să fie vesel. Am post-it-uri care vizează activitățile zilnice și altele activitățile lunare. 
  •     Zilnice: yoga, meditație, socializare, alergat și/sau plimbare, scris, programare, citit.
  •     Lunare: să postez ceva pe canalele de soundcloud, YouTube, pe pagina de TagHeroes, blogul personal, fac filmulețe stop motion.

      Weekendurile mă relaxez sau mă ocup de alte activități ca în perioada în care mergeam la muncă. Uneori, sâmbăta mai fac și din cele lunare. Timpul petrecut cu cei dragi este foarte important.

      Activitățile zilnice
      La prima vedere par multe însă, dacă le organizezi bine, ai să observi că ai timp să le faci pe toate. Dacă nu, nu-i nicio dramă. 
      Posibil să apară și situații exceptionale, neprevăzute, care să te deturneze la planul tău, însă acelea sunt normale. Puteau apărea și dacă mergeai la muncă. 
      Există tendința de aloca mai mult timp decât realitatea ne permite și astea ne poate crea frustrări. Este important ca la sfârșitul fiecărei zile să fim mândri de noi, chiar dacă nu ne-am atins toate planurile. Data viitoare sigur va fi mai bine. Dacă simțim că tragem prea mult de noi suntem liberi să apelăm la un reglaj al priorităților. În definitiv suntem proprii noștri manageri. 
Uneori mai puțin poate însemna mai multă calitate.
      Eu am câteva activități mari consumatoare de timp care mă țin în fața calculatorului. Statul mult jos, știm cu toții, este un inamic redutabil. Recunosc, am experimentat genul acela de lucru nebun în care mă uita Dumnezeu în fața calculatorului. Scriam o poveste din care dacă ieșeam aveam impresia că nu o să mai pot intra în flow. După un timp, am realizat că nu eram mai eficientă. Aveam dureri cumplite de coloană, îmi oboseau ochii, deveneam irascibilă, scăpam o mulțime de greșeli de dactilografie, apoi munceam mai mult să corectez. De la o zi la alta eram din ce în ce mai rău. Statul jos devenea o corvoadă. 

      Pauză la fiecare 40’.
      Este demonstrat că o pauză la aproximativ 40 de minute îți îmbunățățește semnificativ calitatea muncii. Eu folosesc Timer-ul de pe telefon. Nu e musai ca atunci când sună alarma să te oprești brusc. Eu prefer să-mi termin ideea la care lucram, dar nu mă lungesc mai mult de 5-10 minute peste. Dacă nu sunt într-un flow prea aprins fac pauza exact atunci.

      Ce fac în mini-pauză?
      Păi, activitate fizică. Fie alerg pe bandă, norocul face că am, dar și când nu aveam, alergam pe loc, în casă. Se poate. Variante există o groază. Se găsesc site-uri, aplicații pe care le poți folosi pentru 5-10 minute de dezmorțire. Exemplu, recomand 7 Minutes Workout, o aplicație pe telefon foarte simpatică. Se găsesc pe internet, site-uri, YouTube tot felul de exerciții pentru office. După fiecare pauză randamentul meu a crescut simțitor. Face minuni!
      
      Minim 30’ de sport pe zi!
      Eu am crescut timpul de sport pe zi la mai mult de 1h, fără a lua în calcul pauzele. Înainte, când mergeam la muncă, mă deplasam destul de mult, de acasă la metrou, de la metrou la muncă, urcam-coboram scări, dintr-un birou într-altul. Pierdeam pe drum, dus-intors cam 2 ore, așa că 1 oră de sport este rezonabil.
      Între cele două mari activități consumatoare de timp, în cazul meu, scris și programare fie merg/alerg pe bandă, fie fac yoga. Înainte făceam și plimbări în aer liber. După ce trece perioada COVID-19, o să revin și la acest obicei foarte drag mie. Prefer în prima parte a zilei să alerg și în a doua să fac yoga. Sportul intens seara mă agită și nu mai dorm bine. Pentru că îmi place mai mult yoga, alerg cam 15-20 de minute iar yoga fac aproximativ 1h. Însă, cum spuneam, nu e nimic bătut în cuie, fiecare își adaptează programul la propria lui fire. Înainte, spre exemplu, nu puteam face 1h de yoga, pentru că nu aveam rezistență, dar după exersat aproape în fiecare zi, acum chiar sunt ok.

      Cum colaborăm cu ceilalți membri ai familiei?
      În cazul în care mai ai un partener de viață, respectiv copii, cum este în cazul meu, este extrem de important să-i ajuți să înțeleagă ce faci și să-ți respecte munca. Asta înseamnă o conștientizare a acestora. Înainte, copiii mă deranjau pentru tot felul de flecuștețe, la fiecare 5-10 minute, având doi copii, făceau cu rândul. Vă imaginați frustrarea pe care o trăiam. În primul rând, am stat de vorbă cu ei și le-am explicat că sunt în programul de muncă. Acum, nu vă imaginați că ei o să stea să țină minte când ești la muncă sau nu atâta vreme cât ești în casă cu ei. Am scris un cartonaș colorat, de genul Open/Close, ca la magazine, și l-am atașat pe clanța de la ușa biroului meu. Eu am optat pentru o variantă mai creativă. Am scris ceva frumos pe cartonaș. Am permis și o mică derogare de la regulă. Permit să fiu deranjată, doar dacă e ceva foarte grav, sau urgent. Insistând cu această regulă, cei apropiați se obișnuiesc și vor învăța să vă respecte programul. Sigur, sunt și situații mai dificile, când ai un copil mult prea mic să priceapă, dar dacă a ajuns în punctul în care se poate deplasa pe picioare, puteți să le dați activități de făcut. Statul la desene animate nu e o soluție tocmai sănătoasă pentru ei.
      Cele 3 mese pe zi sunt sfinte.
      Fructe și legume crude între mese. Nu cronțănele, chipsuri, nebunii.
      Hidratarea iar este foarte importantă. Eu am mereu o cană cu apă lângă mine.

      Alte mici sfaturi importante:
  • Cât muncești ține departe de tine Facebook, Instagram, WhatsApp… Mai făceam greșeala și îmi lăsam pe calculator Facebook-ul pornit, și, ori de câte ori vedeam că am mai primit o notificare, săream să văd cine mi-a dat like-uri. Sau, mai scriau prietenii pe Messenger și telfonul bâzâia într-una, îmi pierdeam concetrarea. Dacă munca nu impune o comunicare prin vreunul dintre aceste canale, cel mai bine este să le puneți pe silențios, sau cât mai departe de voi. 
  • Intră în starea de lucru. Nu e musai să porți costum elegant sau rochiță și pantofi cu tocuri, dar e important să te îmbraci cât de cât îngrijit. Adică, poți munci în pijamale toată ziua, însă nu te ajută să intri în starea de lucru. Creierul tău asociază pijamalele cu somnul. Nici ținuta de bătut covoare, nu e cea mai încurajatoare. Dacă trebuie să intri într-un video call și apari cu moțul în vârful capului, cearcăne cât cepele și haine dezlânate pe tine, cei care te văd dincolo pot percepe ca o lipsă de respect față de ei. Dacă te-a prins, totuși așa, poți opta doar pentru audio. Ținuta îți induce o anumită stare, altfel, vei lupta, fără să-ți dai seama, cu sentimente de lehamite, somnoleță, zăpăceală... Și ce e iar important, să-ți instalezi un colț de lucru, un birou sau spațiu dedicat. Patul nu este cea mai bună soluție. Nu pentru lucru intens și pe termen lung.
  • Ai muncit la birou, ți-ai făcut norma sau o parte din ea și simți nevoia să te întinzi în pat, permite-ți acest lucru. Vrei să-ți întinzi coloana, ar fi păcat să nu profiți de statul acasă. Un power nap e bine-venit. Atenție, eu am experimentat și varianta în care m-am întins în pat și-am zis că mă uit doar la un episod dintr-un serial pe Netflix și m-am trezit urmărind vreo 3-4. 

      Alegeți atitudinea!
      Una dintre cele mai mari libertăți pe care o avem este aceea de a ne alege atitudinea. Eu am ales să fiu mândră de mine. Uneori, când lucrez îmi pun muzică pe fundal, alte dăți, în pauze, dansez sau vorbesc cu cineva drag. 
      Am învățat să-mi spun NOT YET! Când nu reușesc să fac ceva, îmi spun: Și ce dacă? Nu încă! O să reușesc cu siguranță. 
     Mă bucur cât pot de mult de proces. Călătoria este mai importantă pentru minte decât destinația, iar atingerea unei destinații o îmbrățișez cu mare drag.
      Am învățat să mă laud și să laud. Știu cât de importantă este o vorbă bună. Unii spun, păi de ce să te laude cineva pentru că îți faci munca, doar ești plătit pentru asta. Adevărat, ești plătit, însă nimic nu este mai dăunător unui om decât ignoranța. Vrei să distrugi visul cuiva, ignoră-l, însă asta este una dintre cele mai toxice atitudini, nu tocmai inteligentă. Nu spune nimeni să-l lauzi pe celălalt pentru orice lucru, însă toți avem nevoie, din când în când de mici sau mari confirmări că ceea ce facem este bine. E în firea umană. Dacă te nemulțumește ceva oferă un feedback dar alege bine cuvintele, scopul nu este să-l rănești pe celălalt ci ca să-l ajuți. Asigură-te că persoana căreia îi oferi acest feedback este și pregătită să-l primească.

      Instrumente utile pentru statul acasă:

      Organizatoare:
Post-it-uri
Whiteboard
Trello
Timer pe telefon
Keep Notes
Google Calendar
Remente App 

      Sport:
7 Minute Workout App
KeepYoga App
Down Dog App (este gratis până pe 1 mai)

      Meditație:
Insight Timer App
Waking Up App

Comments

Popular Posts